پس از عمليات اليبيتالمقدس و پيروزي و آزادسازي خرمشهر و انعكاس در عرصه بينالمللي، مستكبران به اجماع جهاني عليه انقلاب اسلامي رسيدند و تصميم گرفته شد كه اسرائيل به جنوب لبنان حمله كند، البته دلايل ديگري هم داشت، اما اين يكي از مهمترين دلايل آن بود. «الياس سركيس» رئيسجمهور لبنان در پيامي به همه دولتها و مجامع جهاني درخواست امداد نظامي، غذايي، دارويي و ساير اقلام حياتي نمود و هيچكس جز ايران خميني به اين فرياد امدادخواهي لبيك نگفت. در مرحله اول جمعي ازبلندپايهترين مسئولين سياسی- نظامي جمهوري اسلامي ايران براي بررسي اوضاع و شرايط مظلومين منطقه در حالي وارد كشور سوريه شدند كه پايتخت آن بطور مستقيم زير بارش گلولههاي توپخانه صهيونيستها قرار داشت و وضعيت فوقالعاده، تمام شهر را دربرگرفته بود. اعضاي اين هيئت عبارت بودند از: دكتر «علي اكبر ولايتي» وزير خارجه، سرهنگ «سليمي» وزير دفاع، «محسن رضایي» فرمانده سپاه پاسداران، «محسن رفيق دوست» مسئول تدارکات سپاه پاسداران، سرهنگ «علي صيادشيرازي» فرمانده نيروي زميني ارتش و «احمد متوسليان» فرمانده تيپ ۲۷ حضرت رسول(ص) که در معيت حجتالاسلام «علي اكبر محتشمي پور» سفير ايران در سوريه، قرار داشتند. هيئتي كه بر حسب دستور امام(ره) و ابلاغيه «شوراي عالي دفاع» جمهوري اسلامي ايران به رياست رئيسجمهور وقت حضرت آيتالله خامنه اي به سوريه اعزام شده بود.
حضرت آيت الله خامنه اي رئيسجمهور وقت و رئيس شوراي عالي دفاع، طي پيامي به حافظ اسد رئيسجمهور سوريه، ضمن اظهارتأسف از اين تهاجم نوشت: «امروز وقت آن است كه امكانات انساني، تسليحاتي، تبليغاتي، سياسي و اقتصادي جهان اسلام عليه تجاوزات مكرري كه نسبت به حريم مستضعفان صورت مي گيرد، بسيج شود. جمهوری اسلامی ایران با وجود اینکه در جنگ است، اعلام میکند که در حد توان، قوای خویش را وقف دفع حملات رژیم اشغالگر قدس به جنوب لبنان خواهد کرد «
هیئت اعزامی جمهوری اسلامی ایران که در روز يكشنبه ۱۶ خرداد ۶۱ (يك روز پس از تهاجم) به سوريه اعزام شده بود، پس از بررسي اوضاع و شرايط جبل سوريه و لبنان در جلسه مربوطه شوراي عالي دفاع كه در دفاتر امام(ره) در پنجشنبه ۲۰ خرداد ۶۱ تشكيل شد، گزارش نهايي خود را ارائه داد و اعلام كرد كه: «اسرائيل بر اكثر نقاط جنوب لبنان مسلط شده است و سوريه نميتواند وارد جنگ شود «
در جلسه شوراي عالي دفاع مقرر شد تا براي كمك به مردم بيدفاع لبنان و سوريه يكي از زبدهترين يگانهاي رزمي جمهوري اسلامي ايران به سوريه اعزام شود و لذا قرعه بهنام تيپ حضرت رسول(ص) افتاد. محسن رضايی درباره علت انتخاب این تیپ میگوید:
«ما ميخواستيم با اعزام نيروي كمكي در حقيقت صداقت خودمان را به جهان اسلام نشان بدهيم با بعد از آن از كشورهاي اسلامي بخواهيم كه آنها با ما همراه باشند. به اين نتيجه رسيديم كه بهترين تيپي كه ميشود، اعزام كرد، تيپ ۲۷ محمد رسولالله(ص) است، هم به دليل رزمندگي بچههاي اين تيپ كه در ۲ عمليات «فتحالمبين» و «بيتالمقدس» ديده بوديم، هم اينكه اين بچه ها توي پايتخت زندگي ميكردند و با مسائل سياسي اعم از سياست داخلي و خارجي بيشتر آشنا بودند. ما بايد در آنجا هم به دمشق ميرفتيم و هم به بيروت و اين براي ما خيلي مهم بود كه نيروهايي كه به آنجا وارد ميشوند، بايد از لحاظ مسائل سياسي، اطلاعات بيشتري داشته باشند، معارف بيشتري داشته باشند و بعد از لحاظ رزمندگي هم بتواند آنجا خوب بجنگند. درثاني اينها بايد توانايي كارهاي چريكي را هم داشته باشند و بتوانند كارهاي نامنظم [جنگ پارتيزاني] انجام بدهند. خب تيپ ۲۷ هر ۳ اين ویژگي يعني رزمندگي، سطح بالاي آگاهي سياسي و آشنايي با شيوههاي جنگهاي چريكي را داشت. چرا؟ چون اولاً حاج احمد و حاج همت توي كردستان جنگيده بودند، هم جنگ چريكي را در غرب ديده بودند، هم با دشمن در جبهههاي جنوب به شيوه كلاسيك جنگيده بودند. اين ويژگيها باعث شد كه ما تيپ ۲۷ را براي اين مأموريت انتخاب ميكنيم «
البته اميد مبارزه با اسرائيل اما خيلي زود رنگ باخت چه اينكه نيروهاي ايراني و نيز مقامات سياسي تهران دريافتند كه سوريها قصد جنگ نداشته و با آوردن بهانههای گوناگون وقت کشی میکنند و بيشتر در پي آن هستند تا از نيروهاي ايراني به عنوان وجهالمصالحه و برگ برنده در پشت ميز مذاكرات بهره برند و در واقع آنها در فكر تنها چيزي كه نيستند، جنگ با اسرائيل است.
شما میتوانید این مطلب را از طریق شبکه های اجتماعی زیر به اشتراک بگذارید.