چرا ما در سياست، با برخی کشورهايی که در جنگ بر عليه ما بوده اند ، رابطه داريم؟

هر چند سوابق عملکرد دولتها در قبال جنگ تحميلي ، معياري در زمينه شناخت جهتگيري آنان در روابط بين المللي است و مي تواند نوع روابط با اين دولت ها را براي دستگاه ديپلماسي کشور تعيين نمايد ، اما علاوه بر سوابق ، وضعيت نيازهاي کنوني کشورمان ، مصالح و منافع ملي ، منطقه اي و بين المللي و نحوه تامين آنها و تأثير گذاري بر ساير کشورها به منظور تحقق اهداف ملي و وظايف ايدئولوژيک ، از اهميت بسزائي برخوردار مي باشد. به عبارت روشن تر گرچه کمک به عراق در زمان جنگ تحميلي نقطه اي منفي در پرونده چنين کشورهائي است ، اما در کنار آن بايد به ساير متغيرهاي تاثيرگذار در سياست خارجي که تامين کننده نيازها و منافع و اهداف ملي و ايدئولوژيکي کنوني نظام اسلامي است و همچنين شرايط و مقتضيات زمان نيز توجه داشت . از اين رو حتي در زمان جنگ نيز گرچه بسياري کشورهاي جهان به عراق کمک مي کردند ، اما به دلايل مذکور همچنان با آنان رابطه داشتيم . اصول سياست خارجى جمهورى اسلامى ايران در فصل دهم قانون اساسى تأكيد بسيار بر وحدت ملل اسلامى، جلوگيرى از سلطه‏جويى و سلطه‏گرى ترويج روابط صلح‏آميز متقابل، ممنوعيت قراردادهايى كه به نوعى باعث سلطه بيگانه گردد، مبارزه حق‏طلبانه مستضعفين در برابر مستكبرين، احترام به اصل منع مداخله در امور داخلى كشورها، شناختن پناهندگى سياسى است. اصول سياست خارجى را مى‏توان به شرح زير خلاصه نمود:
• اتخاذ سياست خارجى در جهت وحدت ملل اسلامى. اصل ۱۱ قانون اساسى با استفاده از آيه كريمه «إِنَّ هذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ أَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ» تصريح مى‏كند «همه مسلمانان يك امت‏اند و دولت جمهورى اسلامى ايران موظف است سياست كلى خود را بر پايه ائتلاف و اتخاذ ملل اسلامى قرار دهد و كوشش پى‏گير به عمل آورد تا وحدت سياسى، اقتصادى و فرهنگى جهان اسلام را تحقق بخشد «
• – نفى سلطه و سلطه‏پذيرى
• حفظ استقلال و تماميت ارضى كشور.
• مبارزه با تبعيض‏نژادى.
• حمايت از مستضعفين و نهضت‏هاى آزادى‏بخش.
• روابط صلح‏آميز متقابل با دول غيرمحارب .
اکنون با توجه به اهداف و اصول سياست خارجى جمهورى اسلامى ايران، درباره چگونگى استراتژى جمهورى اسلامى ايران در ارتباط با ساير كشورها چنين مى‏توان گفت كه دستگاه سياست خارجي جمهورى اسلامى ايران لازم است به گونه‏اى استراتژى خود را در قبال ساير كشورها اتخاذ نمايد كه با استفاده از بهترين راه‏كارها و كم‏هزينه‏ترين شيوه‏ها به اهداف خود در سطح بين‏الملل دست يابد. البته اتخاذ سياست‏هاى خصمانه و كينه‏توزانه برخي از اين دولتها نسبت به مسلمانان و اسلام‏گرايان و يا سوابق عملکرد آنان در جنگ هميشه مورد اعتراض مسؤولين كشور ما بوده و به شدت محكوم گرديده است ولى در هر صورت ادامه روابط همه جانبه به صورت مسالمت‏آميز با دولت‏هاي جهان غير از اسرائيل و آمريکا در شرايط موجود بين‏الملل، هم به نفع دولت اسلامى و هم مسلمانان اين کشورها مى‏باشد .

شما میتوانید این مطلب را از طریق شبکه های اجتماعی زیر به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
error: