هر چند سوابق عملکرد دولتها در قبال جنگ تحميلي ، معياري در زمينه شناخت جهتگيري آنان در روابط بين المللي است و مي تواند نوع روابط با اين دولت ها را براي دستگاه ديپلماسي کشور تعيين نمايد ، اما علاوه بر سوابق ، وضعيت نيازهاي کنوني کشورمان ، مصالح و منافع ملي ، منطقه اي و بين المللي و نحوه تامين آنها و تأثير گذاري بر ساير کشورها به منظور تحقق اهداف ملي و وظايف ايدئولوژيک ، از اهميت بسزائي برخوردار مي باشد. به عبارت روشن تر گرچه کمک به عراق در زمان جنگ تحميلي نقطه اي منفي در پرونده چنين کشورهائي است ، اما در کنار آن بايد به ساير متغيرهاي تاثيرگذار در سياست خارجي که تامين کننده نيازها و منافع و اهداف ملي و ايدئولوژيکي کنوني نظام اسلامي است و همچنين شرايط و مقتضيات زمان نيز توجه داشت . از اين رو حتي در زمان جنگ نيز گرچه بسياري کشورهاي جهان به عراق کمک مي کردند ، اما به دلايل مذکور همچنان با آنان رابطه داشتيم . اصول سياست خارجى جمهورى اسلامى ايران در فصل دهم قانون اساسى تأكيد بسيار بر وحدت ملل اسلامى، جلوگيرى از سلطهجويى و سلطهگرى ترويج روابط صلحآميز متقابل، ممنوعيت قراردادهايى كه به نوعى باعث سلطه بيگانه گردد، مبارزه حقطلبانه مستضعفين در برابر مستكبرين، احترام به اصل منع مداخله در امور داخلى كشورها، شناختن پناهندگى سياسى است. اصول سياست خارجى را مىتوان به شرح زير خلاصه نمود:
• اتخاذ سياست خارجى در جهت وحدت ملل اسلامى. اصل ۱۱ قانون اساسى با استفاده از آيه كريمه «إِنَّ هذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ أَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ» تصريح مىكند «همه مسلمانان يك امتاند و دولت جمهورى اسلامى ايران موظف است سياست كلى خود را بر پايه ائتلاف و اتخاذ ملل اسلامى قرار دهد و كوشش پىگير به عمل آورد تا وحدت سياسى، اقتصادى و فرهنگى جهان اسلام را تحقق بخشد «
• – نفى سلطه و سلطهپذيرى
• حفظ استقلال و تماميت ارضى كشور.
• مبارزه با تبعيضنژادى.
• حمايت از مستضعفين و نهضتهاى آزادىبخش.
• روابط صلحآميز متقابل با دول غيرمحارب .
اکنون با توجه به اهداف و اصول سياست خارجى جمهورى اسلامى ايران، درباره چگونگى استراتژى جمهورى اسلامى ايران در ارتباط با ساير كشورها چنين مىتوان گفت كه دستگاه سياست خارجي جمهورى اسلامى ايران لازم است به گونهاى استراتژى خود را در قبال ساير كشورها اتخاذ نمايد كه با استفاده از بهترين راهكارها و كمهزينهترين شيوهها به اهداف خود در سطح بينالملل دست يابد. البته اتخاذ سياستهاى خصمانه و كينهتوزانه برخي از اين دولتها نسبت به مسلمانان و اسلامگرايان و يا سوابق عملکرد آنان در جنگ هميشه مورد اعتراض مسؤولين كشور ما بوده و به شدت محكوم گرديده است ولى در هر صورت ادامه روابط همه جانبه به صورت مسالمتآميز با دولتهاي جهان غير از اسرائيل و آمريکا در شرايط موجود بينالملل، هم به نفع دولت اسلامى و هم مسلمانان اين کشورها مىباشد .
شما میتوانید این مطلب را از طریق شبکه های اجتماعی زیر به اشتراک بگذارید.